Na betaling direct in uw mailbox | Gezelligheid gegarandeerd

Neem contact op

Product toegevoegd aan winnkelwagen

Ontvang 20% korting!arrow_drop_up

Stap-voor-stap Gids voor het Organiseren van een Succesvolle Pubquiz

  • person Sander de Jong
  • calendar_today
  • comment 0 opmerkingen
Tips bij het organiseren of houden van een pubquiz

Wat spannend! Je gaat een pubquiz organiseren, maar je weet niet precies waar je moet beginnen. Geen zorgen, in dit blogartikel krijg je 10 tips om van jouw pubquiz een spetterend succes te maken.

Dit artikel heeft in januari 2024 een update gekregen.

Een pubquiz organiseren is namelijk niet moeilijk. Het vergt wat tijd en een gezonde dosis regeldrang, maar binnen de kortste keren organiseer jij pubquiz waar vrienden, familie, collega’s of zelfs vreemde mensen nog jarenlang over zullen napraten.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder, want we gaan het hebben over de volgende stappen:

  1. Kies de Datum en Maak Inschrijvingen Makkelijk
  2. Online of Offline? Locatie Overwegingen
  3. Een Geschikte Locatie Vinden
  4. De Juiste Quizmaster Kiezen
  5. Efficiënt Organisatieteam Samenstellen
  6. Geluidstest: Belangrijke Stap
  7. Kies of Maak een Uitdagende Pubquiz
  8. Neem de Tijd: Cruciale Overwegingen
  9. Winnaars Eren: Het Winstgevende Team
  10. Aanvullende Tips voor een Onvergetelijke Avond

Psst eerst nieuwsgierig naar wat een PubQuiz precies is en hoe het werkt. Bekijk de blogpost hier.

#1 Kies de Datum en Maak Inschrijvingen Makkelijk

Een pubquiz één week van tevoren organiseren werkt niet: grote kans dat veel mensen al wat anders op de agenda hebben en daarom niet kunnen, terwijl ze wel graag mee willen doen.

Prik daarom een datum die ver genoeg in de toekomst ligt en waar veel mensen waarschijnlijk beschikbaar zijn. Het is daarom verstandig om de lokale evenementenkalender te checken om te zien of er op deze datum geen andere festiviteiten plaatsvinden.

Toch zonde als de pubquiz avond moet concurreren met een avond bierdrinken in de feesttent..

Geef daarnaast ruim van tevoren aan op welke datum de pubquiz gaat plaatsvinden en zorg ervoor dat de teams zich op kunnen geven. Dit kan bijvoorbeeld via de mail, telefonisch, via berichtendiensten als WhatsApp of Facebook Messenger of een online inschrijfformulier.

In de regel bestaat een pubquiz team uit vier of vijf personen. Hoe meer teams meedoen, hoe competitiever iedereen wordt. Zorg daarom voor minimaal 5 teams die de strijd met elkaar aangaan.

#2 O nline of Offline? Locatie Overwegingen

Pubquiz jij liever in de kroeg of toch liever via Microsoft Teams of Zoom?

Traditioneel gezien werd een pubquiz periodiek in een kroeg of café georganiseerd. Gewiekste kroegeigenaren organiseerden een pubquiz op avonden die normaal gesproken weinig bezoekers trokken, bijvoorbeeld een dinsdagavond.

Tegenwoordig heeft ook de online pubquiz aan populariteit gewonnen, in het bijzonder tijdens digitale bedrijfsborrels of familiebijeenkomsten. Wel zo makkelijk dat iedereen vanuit eigen huis, of zelfs vanuit het buitenland, aan de pubquiz kan deelnemen.

Het voordeel van het houden van een pubquiz op locatie is dat het de gezelligheid stimuleert: iedereen zit gezellig bij elkaar, de drankjes vloeien rijkelijk en de onderlinge competitiviteit wordt extra aangewakkerd.

Achteraf blijven mensen vaak hangen voor een extra drankje en om verder te babbelen met elkaar. Het is niet ongewoon dat er liefde opbloeit tussen deelnemers.

Een online pubquiz is doorgaans echter eenvoudiger te organiseren. Een logistieke operatie wordt immers voorkomen, omdat de deelnemende teams hoeven niet naar de quizlocatie te komen. 

Ook hoeft de organisatiebij een online pubquiz niet te zorgen voor een bijvoorbeeld een geschikte locatie, aankleding van de locatie en hapjes & drankjes om iedereen van een fijne pubquiz ervaring te voorzien.

Het is daarom goed om vooraf voor jezelf te bedenken of je gaat voor een fysieke of een online pubquiz.

#3 E en Geschikte Locatie Vinden

Een geschikte locatie kiezen voor een pubquiz krijgt vaak niet de aandacht die het vereist. Toch is dit extreem belangrijk.

Slimme organisatoren van pubquizen kiezen namelijk een locatie die hen zelf veel werk uit handen neemt. Deze locaties beschikken bijvoorbeeld al over een beamer met scherm, geluidsapparatuur inclusief microfoon en genoeg (sta)tafels en stoelen waar de deelnemende teams de quiz aan kunnen spelen.

Super handig toch?

Veel gebruikte locaties voor een pubquiz zijn kroegen, cafés, sportkantines, bedrijfskantines, evenementenzaaltjes of de huiskamer. Pas de locatie ook aan op het aantal deelnemende teams en de sfeer die je aan de quiz wilt geven.

In sommige gevallen is het mogelijk een deal te sluiten met de eigenaar van een horeca gelegenheid: zij stellen hun zaak beschikbaar, jij zorgt ervoor dat de zaak tijdens de pubquiz avond vol zit met enthousiaste en fanatieke quizzers. Bonus voor beide!

Een locatie kan natuurlijk ook een online locatie betreffen, zoals Zoom, Microsoft Teams of Skype. Doe vooraf onderzoek naar welke tool het beste bij jou past en hoe de tools werken.

Veel mensen zullen vanuit hun werk al ervaring hebben met het gebruik van Microsott Teams en deze tool daarom ook al op hun laptop of ander mobiel systeem geïnstalleerd hebben.

Houd ook rekening met de tijdslimiet van de videoconferentie software. Een sessie via Zoom met een gratis of basis account heeft een tijdslimiet van slechts 45 minuten.

Hoewel het een optie is om meerdere gratis sessies te starten, gaat dit zeker ten koste van de flow tijdens de pubquiz. 

#4 D e Juiste Quizmaster Kiezen

Het kan een pubquiz maken of breken: de quizmaster.

De quizmaster heeft als taak om de pubquiz in goede banen te leiden. Zo presenteert de quizmaster niet enkel de quiz, maar zorgt ook voor een soepele introductie, heldere quizuitleg en efficiënte bespreking van de antwoorden.

Een goede quizmaster voelt zich comfortabel voor een grote groep mensen en beschikt over genoeg humor en gladde babbels om de avond vloeiend en vlekkeloos aan elkaar te praten.

Het is belangrijk om goed na te denken over wie je als quizmaster gaat inzetten. Veel mensen overschatten zichzelf en vaak trillen ook de benen van de stoerste kerels wanneer je ze een presentatieklus geeft.

Het is belangrijk dat een quizmaster de regie weet te houden. Wanneer de teams enthousiast beginnen te raken en de competitie wordt aangewakkerd kan een pubquiz wat chaotisch gaan verlopen.

Het is hierin de taak van de quizmaster om streng, doch rechtvaardig de teams op een energieke en motiverende wijze door de pubquiz heen te loodsen.

Het is verstandig om de quizmaster vooraf van de pubquiz te voorzien. Op deze manier kan de quizmaster zich alvast inlezen in de vragen en komt daarom niet voor verassingen te staan.

#5 Een Ef ficiënt Organisatieteam Samenstellen

Teamwork is key! Een veel uitgesproken zin, waar helemaal niets aan gelogen is. Een goed samengesteld pubquizteam dat de pubquiz in goede banen leidt draagt sterk bij aan de beleving van de teams.

Naast de quizmaster bestaat het organisatieteam verder uit één of twee personen die de administratieve elementen van een pubquiz voor hun rekeningen nemen.

Hierbij kan gedacht worden aan het uitdelen van de antwoordformulieren, het ophalen van de antwoordformulieren en het nakijken van de antwoorden. 

De antwoorden moeten vervolgens ook verwerkt worden in het scoreformulier.

Een pluspunt van het bijhouden van een scoreformulier is om een tussentijdse tussenstand te houden. Welk team staat momenteel op de eerste plaats? En welk team zit hen op de hielen?

Natuurlijk geeft een organisatieteam ook extra ogen om de teams te controleren op valsspelerij: zitten deelnemers stiekem te googlen op hun telefoon of worden er stiekem briefjes uitgewisseld op het toilet?

#6 G eluidstest: Belangrijke Stap

Het zal je maar gebeuren: de pubquiz staat op het punt van beginnen, je sluit de beamer aan op de laptop, maar je krijgt geen beeld. Of, tijdens een quizvraag dient er een geluidsfragment afgespeeld te worden, maar uit de speakers komt geen geluid.

Oef.. pijnlijk.

Het is daarom zeer aan te raden om altijd een testronde te houden om te zien of alles naar behoren werkt, zodat je niet voor verassingen komt te staan en een valse start vermijdt.

Check daarom altijd van tevoren of bijvoorbeeld de beamer werkt, of je over de juiste kabels beschikt om de laptop of PC op de beamer aan te sluiten en of het geluid overal goed te horen is.

Houd je een online pubquiz? Dan is een testronde met de videoconferentie software ook erg raadzaam. Hoe deel ik het juiste scherm? Wanneer ik geluid afspeel via de presentatie laptop/PC, horen de deelnemers dan ook geluid? Is de microfoon die gebruikt wordt tijdens de presentatie van de quiz van toereikende kwaliteit, zodat de quizmaster goed verstaanbaar is?

Dit zijn allemaal belangrijke elementen om rekening mee te houden en die sterk bijdragen aan het soepel laten verlopen van het quizevenement.

#7 K ies of Maak een Uitdagende Pubquiz

Waarschijnlijk het belangrijkste aan het organiseren van een pubquiz..

DE PUBQUIZ ZELF!

Beslis of je een kant-en-klaar pubquiz pakket koopt of dat je de uitdaging aan gaat en zelf een pubquiz ontwikkeld.

Let echter op, het zelf ontwikkelen is niet eenvoudig en een tijdrovende klus. Wel biedt het natuurlijk de vrijheid om de pubquiz zo in te richten dat deze helemaal naar wens is.

Veel aanbieders van pubquizzen bieden echter ook de mogelijkheid om eigen vragen aan een pubquiz toe te voegen om deze een persoonlijk element te geven. Informeer daarom altijd naar de mogelijkheden.

Over het algemeen bestaan uit een pubquiz uit zo’n zes rondes van tien vragen. Het duurt dan ongeveer anderhalf uur om de quiz te doorlopen.

Sommige pubquiz aanbieders bieden ook XL pubquiz varianten aan. Deze pubquizzen bestaan uit acht of meer rondes, en hier ben je zeker 2 uur zoet mee.

Ga je zelf een pubquiz ontwikkelen? Bedenk dan zeker zes thema’s waar je vragen over wilt gaan stellen. Veel pubquiz bouwers blijven bij de gebruikelijke (en saaie) thema’s als sport, entertainment, films, geschiedenis en muziek.

Oké tuurlijk, hier kan je prima goede vragen over stellen. Maar erg origineel is het niet. Probeer daarom creatief te zijn en vragen te stellen over unieke en interessante onderwerpen.

Dit hoeft ook niet alleen door middel van vragen. Je kan ook plaatjes, filmpjes, geluidsfragmenten en andere soorten media inzetten. De zorgt voor afwisseling en voorkomt sleur in de pubquiz.

Makkelijker is natuurlijk om een kant-en-klaar pubquiz pakket te kopen. Die paar tientjes die je neerlegt zijn het meer dan waard en het neemt je veel werk uit handen.

Op het internet zijn er verschillende aanbieders van pubquiz pakketten te vinden. Vaak wordt er een omschrijving gegeven over welke onderwerpen de pubquiz behandeld en waar de vragen over gesteld gaan worden.

Doe daarom altijd onderzoek naar welke pubquiz het beste past bij jou doelgroep. Opa en oma zullen bijvoorbeeld weinig verstand hebben van bekende Nederlandse DJ duo’s..

Bij Koning Pubquiz hebben wij de missie om uitdagende pubquizzen te ontwikkelen die garant staan voor een competitieve, spetterende avond. Onze bestsellerquiz is de “Misdaad PubQuiz”, een quiz die gaat over crimineel Nederland, de politie en hier en daar een sausje strafrecht.

Benieuwd geraakt? Bekijk de Misdaad PubQuiz hier

#8 N eem de Tijd: Cruciale Overwegingen

Het houden van een pubquiz heeft geen haast. Oké, tuurlijk het hoeft geen uren te duren, maar geef de deelnemende teams de tijd om over een vraag na te denken en daarover te discussiëren.

Vaak zien wij pubquizzen waarbij je slechts kort de tijd krijgt om tot een antwoord te komen.

Er loopt een timer af van 20 seconden, en boem: door naar de volgende vraag..

De vragen worden op de deelnemers afgevuurd, zonder dat hen genoeg tijd gegund wordt om de hersenpan eens goed te bevragen.

Zo zonde!

Want door het behouden van rust verloopt een pubquiz veel relaxter. Deelnemers voelen zich niet opgejaagd en hen wordt de ruimte gegeven om tot het correcte antwoord te komen.

Daarnaast stimuleert het discussie en de groepsdynamiek. Vragen blijven langer hangen, en zelfs na de quiz kunnen deelnemers bepaalde vragen nog bespreken. Hoe leuk!

Het geven van tijd kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld door na iedere ronde een kort pauze momentje in te lassen. Dit hoeft wederom niet lang, maar laat mensen even snel het toilet bezoeken of zichzelf van een nieuw drankje voorzien.

Het internet staat bomvol tips over het organiseren van een leuke pubquiz. Deze tip over het geven van voldoende ruimte wordt echter ALTIJD over het hoofd gezien, maar is o zo belangrijk. 

#9 Zet De Winnaars in het zonnetje

De pubquiz wordt op het heetst van de strijd gespeeld..

Goede en foute antwoorden wisselen elkaar in rap tempo af..

Door de gegeven tussenstand blijkt dat meerdere teams elkaar op de hielen zitten..

De pubquiz rondes tikken gestaag weg en de spanning stijgt..

En dan het grote moment..

De pubquiz is klaar en de scores zijn netjes bijgehouden in het scoreformulier. De winnaar is bekend!

Dit is het moment om het winnende team eens goed in het zonnetje te zetten en van een mooie prijs te voorzien. Maak hier dus echt een momentje van!

Zorg vooraf voor een leuke prijs of prijzen. Dit kan bijvoorbeeld een echte beker of medailles zijn. Speel je in de kroeg, dan is een gratis rondje drankjes ook een prima optie.

Speel je jaarlijks een pubquiz tijdens een familie- of vriendenweekend? Maak dan een wisselbokaal, waarop het winnende team hun teamnaam + jaartal kunnen opschrijven. Super tof om bij te houden.

Natuurlijk kan je tijdens de pubquiz ook andere elementen beoordelen en van een prijs voorzien. Welk team heeft de meest originele naam bedacht? Welk team is het best verkleed? Welk team levert het snelst de antwoordformulieren in?

Wees hier creatief in!

#10 Aanvullende Tips voor een Onvergetelijke Avond

In dit artikel heb je alle handvatten aangereikt gekregen om een succesvolle pubquiz neer te zetten. En zoals eerder aangegeven: een pubquiz organiseren kost tijd, energie en een gezonde dosis regeldrang. Uiteindelijk is het, het echter altijd waard en keert iedereen een stukje slimmer en met een grote glimlach huiswaarts. 

Hieronder zijn nog wat andere tips uitgeschreven die kunnen helpen om een al prima pubquiz naar een nog hoger niveau te tillen: 

  • Laat de deelnemers zich niet als team inschrijven, maar maak een teamverdeling bij aanvang van de pubquiz. Een leuke manier is om alle deelnemers kort hun telefoon in te laten leveren in een bak. Trek vervolgens vier of vijf telefoon uit de bak, en de eigenaren van deze telefoon vormen een team. Super leuk om meerdere mensen te rouleren en elkaar beter te leren kennen.
  • Zijn er twee teams met een gelijke score? Bedenk dan een vraag die beide teams moeten beantwoorden om tot een winnaar te komen. Verstandig is het om een vraag te bedenken waarbij zo dicht mogelijk bij een het juiste antwoord gezeten moet worden om te winnen. De beide teams kunnen immers beide het goede antwoord op de vraag geven en dan is er alsnog geen winnaar.

    Een voorbeeldvraag:

    "Hoeveel landen telt onze wereld?"

    Team A antwoord 151 landen en Team B antwoord 187 landen. Het juiste antwoord is 195 landen. Omdat Team B dichterbij 195 zit met het door hen gegeven antwoord (187), worden zij als winnaar van de quiz uitgeroepen. In de praktijk komt deze situatie niet vaak voor.
  • Houd een in pubquiz in thema! Laat de gasten opdraven in verkleedkleding en plak een feestje achter de pubquiz aan. En jep, niet iedereen houdt van een woeste verkleedpartij, maar het hoeft niet gek: een thema kan al zo simpel als “zet een (maffe) hoed op”.
  • Organiseer je een digitale pubquiz? Dan is dit een top tip: stel vooraf een borrelpakket samen en stuur deze op. Zo hebben alle deelnemers iets te drinken en te snacken tijdens de pubquiz.

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd