Na betaling direct in uw mailbox | Gezelligheid gegarandeerd

Neem contact op

Product toegevoegd aan winnkelwagen

Ontvang 20% korting!arrow_drop_up

PowerPoint vs. Kahoot! - Waarom PowerPoint Vaker De Voorkeur Geniet (2024 update)

  • person Sander de Jong
  • calendar_today
  • comment 0 opmerkingen
PowerPoint vs. Kahoot! - Waarom PowerPoint Vaker De Voorkeur Geniet (2024 update)

Dit artikel heeft in januari 2024 een update gekregen.

Veel mensen willen bij ons een PubQuiz kopen. Een vraag die wij echter met grote regelmaat ontvangen luidt: "Ik wil graag een PubQuiz bij jullie kopen, maar waarom bieden jullie geen pubquizzen in Kahoot aan?" Nou, hier hebben wij goede redenen voor. Ook wij erkennen dat Kahoot een fantastische tool is om een PubQuiz te organiseren, toch zien wij meerdere voordelen in het gebruik van Powerpoint. 

PubQuizzen zijn populair vanwege hun interactieve en boeiende karakter. Bij het maken van een pubquiz zijn er verschillende tools beschikbaar, waarvan Kahoot en PowerPoint twee bekende opties zijn. Hoewel Kahoot regelmatig wordt gebruikt, zijn er veel situaties waarin PowerPoint de voorkeur verdient en beter presteert dan Kahoot. In deze blogpost leggen we verder uit waarom.

Inhoud van deze blogpost

  1. Wat is PowerPoint?
  2. Wat is Kahoot!?
  3. Voordelen van PowerPoint over Kahoot
  4. Conclusie

Nog even kort: wil je een PubQuiz kopen? Bekijk dan onze kant-en-klare pubquiz pakketten

Wat is PowerPoint?

PowerPoint is een softwareprogramma ontwikkeld door Microsoft waarmee gebruikers (indrukwekkende) presentaties kunnen maken. Het is een van de meest gebruikte programma's voor het maken van diavoorstellingen en wordt vaak gebruikt in zakelijke, educatieve en informele omgevingen. Dit komt mede doordat PowerPoint relatief simpel te gebruiken is.

PowerPoint is een handig hulpmiddel om informatie op een gestructureerde en visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Met PowerPoint kunnen gebruikers tekst, afbeeldingen, grafieken, diagrammen, video's en audio toevoegen aan individuele dia's. Daarnaast heeft vrijwel iedereen PowerPoint geïnstalleerd staan op diens computer.

Dit maakt het programma uitermate geschikt om een PowerPoint Pubquiz te maken. Veel aanbieders van PubQuizzen maken daarom ook gebruik van de PowerPoint software.

Hieronder is een afbeelding te zien van een PubQuiz in PowerPoint.

Pubquiz kopen powerpoint - Koning PubQuiz

Afbeelding 1: PubQuiz in Powerpoint van Koning PubQuiz

Wat is Kahoot?

Kahoot! is eigenlijk een educatieve tool die wordt gebruikt om interactieve quizzen, discussies en enquêtes te maken. Kahoot wordt vaak gebruikt door docenten en trainers om het leren van een onderwerp leuk en boeiend te houden.

Kahoot stelt gebruikers in staat om hun eigen quizzen te maken of te kiezen uit een bibliotheek met bestaande quizzen. Spelers kunnen deelnemen aan de quizzen via hun mobiele apparaten en punten verdienen op basis van hun snelheid en juistheid van antwoorden. 

Afbeelding 2: Voorbeeld van Kahoot als platform
 
Enkele PubQuiz aanbieders maken gebruik van Kahoot, ook al is de tool eigenlijk bedoelt als educatief platform. En dat werkt in principe goed! Toch geven wij hieronder meerdere voordelen van PowerPoint boven Kahoot.
 

Vier Voordelen van PowerPoint Boven Kahoot

Zoals eerder aangegeven zien wij bij Koning PubQuiz zowel PowerPoint als Kahoot als fijne tools om een PubQuiz mee te presenteren. Toch neigen wij meer naar PowerPoint en daar hebben wij vier redenen voor. Dit zijn de volgende redenen:
  • PowerPoint is zonder internet te gebruiken
  • PowerPoint geeft geen automatische score
  • PowerPoint biedt meer flexibiliteit
  • Powerpoint is eigenlijk altijd goedkoper!

Hieronder duiken wij dieper in iedere reden, dus let's go!

pssssst even tussendoor.. bij ons kun je ook muziekbingo kopen. Interesse? Neem een kijkje bij onze Muziekbingo collectie met leuke, dansbare swingo's.

1. PowerPoint is zonder internet te gebruiken

Kahoot is een online platform en daarom is internet nodig om Kahoot te gebruiken. Vaak is dit geen probleem, maar in sommige gevallen kan toegang tot of het gebruik van internet onbetrouwbaar zijn.

Zo zal je immers altijd zien dat op het moment dat de PubQuiz gehouden moet worden er problemen met het internet zijn. De internet verbinden wordt bijvoorbeeld traag, deelnemers hebben verbindingsproblemen of Kahoot heeft te maken met een online stroring waardoor het hele quiz proces niet soepel meer verloopt. 

In de beoordelingen van PubQuizzen die via Kahoot worden aangeboden zien we regelmatig voorbij komen dat mensen problemen ervaren met internetverbindingen of Kahoot als platform en dat dit ten koste is gegaan van de quiz ervaring. Mensen kunnen bijvoorbeeld niet verbinden of verliezen de connectie halverwege de quiz. Zeer vervelend als dat gebeurd.

Met het gebruik van PowerPoint wordt dit voorkomen, uiteraard omdat voor een PowerPoint presentatie geen internet nodig is. Daarnaast zorgen we er bij Koning PubQuiz voor dat we alles (dus ook video's of geluidsfragmenten) ook "offline" aanleveren, zodat er geen afhankelijkheid van internet is. Handig toch?

BONUS: vier uw kinderfeestje muzikaal met de muziekbingo voor kinderen

2. PowerPoint geeft geen automatische scores

Een handige functie van Kahoot is dat de score van de deelnemers automatisch wordt bijgehouden. Deze score wordt berekent op het geven van het goede antwoord en de snelheid waarmee het goede antwoord gegeven is. 

Op het eerste oog lijkt dat super handig. Toch zitten er ook meerdere nadelen aan. Het grootste nadeel is dat sommige spelers hun motivatie kunnen verliezen. Na iedere vraag wordt het scorebord in Kahoot weergegeven en als een speler of team keer op keer ziet dat ze onderaan het scorebord bungelen, dan kan het ze op een gegeven moment niet meer schelen om hun best te doen. Ze gaan waarschijnlijk toch niet meer winnen, dus waarom nog serieus meespelen?

Daarnaast gaat er ook veel van de spanning verloren. Het is toch veel leuker om pa achteraf te horen of je het goede antwoord hebt gegeven? Uiteraard is het prima om halverwege een tussentijdse tussenstand te geven. Toch vinden wij dat pas NA de laatste vraag het winnende team bekend gemaakt dient te worden en niet gedurende de gehele quiz.

3. PowerPoint biedt meer flexibiliteit

Over het algemeen biedt PowerPoint meer flexibiliteit bij het maken van een PubQuiz. Hoewel Kahoot meerdere fantastische vraagtypen aanbiedt, zoals "meerkeuze", "waar of niet waar", "open vraag" of een "poll", valt er aan het uiterlijk van deze vraagtypen weinig te veranderen. Hierdoor komt het al snel eentonig over.

Ook geeft Kahoot restricties aan het aantal tekens dat een vraag kan bevatten (max 120 tekens) en dient er een tijdslimiet per vraag ingesteld te worden. Deze tijdslimiet is van vijf seconden tot vier minuten, dus in principe ruim voldoende tijd om een quiz vraag te beantwoorden.

Toch zijn wij bij Koning PubQuiz geen fan van tijdslimieten bij het beantwoorden van quizvragen. Tuurlijk, er moet een beetje tempo inzitten, maar toch vinden wij het belangrijker dat er goed overleg plaatsvindt binnen een team.

Ook biedt PowerPoint meer flexibiliteit op andere gebieden van presenteren, zoals bij het invoegen van vormen, figuren, plaatjes en audio. Dit kan ertoe leiden dat een PubQuiz creatiever en meer origineel opgemaakt kan worden.

4. PowerPoint is goedkoper!

Misschien wel de belangrijkste reden waarom PowerPoint in veel gevallen boven Kahoot te verkiezen is tijdens het houden van een PubQuiz: een PubQuiz in PowerPoint is vrijwel altijd goedkoper.

Dit heeft er mee te maken dat er aan het gebruik van Kahoot een prijskaartje hangt en dit wordt natuurlijk door verrekend aan de klant. Tot een maximum aantal spelers van 20 personen valt de prijs vaak nog mee. Ga je echter naar meer dan 20 spelers, dan stijgt de prijs snel. Zonde, want vaak heb je dan ook maar 40 quizvragen..

Bij een PubQuiz in PowerPoint heb je dit probleem niet. Bij een PubQuiz in PowerPoint kunnen er zoveel mogelijk mensen als nodig is aan de Quiz meedoen. En dat zonder dat er extra kosten aan verbonden zijn.

Conclusie

In deze blogpost hebben we uiteen gezet waarom PowerPoint de voorkeur geniet boven Kahoot bij het spelen van een PubQuiz. En begrijp ons niet verkeerd, beide platformen zijn geweldig om een competitieve quizavond mee te organiseren. De voordelen die PowerPoint met zich meebrengt zijn in onze ogen echter doorslaggevend.

Door PowerPoint te gebruiken heb je geen gedoe met slecht of wegvallend internet en loop je ook het risico niet dat Kahoot met een storing te kampen heeft. Daarnaast houdt PowerPoint niet de score automatisch bij, waardoor het tot het eind een verassing blijft wie de PubQuiz wint. Ook kunnen Teams die een slechte start hebben hun motivatie minder snel verliezen.

Ook biedt PowerPoint meer flexibiliteit aan het opbouwen en opmaken van een PubQuiz dan Kahoot. Kahoot heeft veel ingebouwde functies en mogelijkheden, maar dit kunnen ook verkeerd werken. Zo zijn wij bij Koning PubQuiz geen fan van een tijdslimiet op vragen. Dit moet per quizvraag en de deelnemers worden bekeken.

Tot slot is een PubQuiz in PowerPoint altijd goedkoper dan een PubQuiz in Kahoot. En dat is wellicht nog wel het grootste voordeel!

Afsluiter

Hulp nodig bij het organiseren van een PubQuiz? Bekijk onze blogpost waarin we 10 tips geven om een uitdagende en succesvolle quiz avond te organiseren. Verder bieden wij onder andere aan:

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd